Wartościowe prezenty dla 8-latka

Prezenty nie tylko powinny bawić dziecko ale także sprawiać, że czas przeznaczony na zabawę pozytywnie wpłynie na jego rozwój. Książki to zdecydowanie jeden z najlepszych pomysłów na prezent dla 8 latka. Oto kilka ciekawych propozycji.

“Atlas podróżników” Isabel Minhos Martin

Książka “Atlas podróżników” Isabel Minhos Martin opowiada historie wszelkiej maści podróżników na przestrzeni dziejów. Zabierze nasze dziecko w niezwykłą podróż w najdalsze zakamarki Ziemi, zapoznając je z przygodami podróżników, zarówno tak sławnych jak Marco Polo czy Karol Darwin, jak i tych mniej znanych. Książka jest bogato ilustrowana fantastycznymi ilustracjami autorstwa Bernarda P. Carvalho. Lektura książki stanie się na pewno wspaniałą okazją do ćwiczenia wyobraźni.

“Edison. Tajemnica zaginionego mysiego skarbu” Torben Kuhlmann

Kolejna propozycja to jedna z czterech części serii, której głównymi bohaterami są ciekawe świata myszy. “Edison” to opowieść o myszce o imieniu Pete, która prosi mysiego profesora o pomoc w odnalezieniu zaginionego skarbu przodków. To niezwykle ciepła i wciągająca historia, która na pewno spodoba się naszym małym odkrywcom. Na korzyść książki przemawiają też przepiękne ilustracje samego autora.

“Drzewa” Wojciech Grajkowski i Piotr Socha

“Drzewa” to przepięknie ilustrowana pozycja wydawnictwa Dwie Siostry. Wprowadza ona nas w niezwykły świat drzew. Każda strona książki jest bogato i szczegółowo ilustrowana. Każdej ilustracji towarzyszy krótki, ale ciekawy tekst, w przystępny sposób wyjaśniający poszczególne zagadnienia. Jest to druga pozycja w dorobku autorów. Ich pierwsza wspólna książka “Pszczoły” spotkała się z niezwykle ciepłym przyjęciem.

“Fungarium” Ester Gaya i Katie Scott

“Fungarium” to niezwykły atlas grzybów. Książka w niezwykle ciekawy i przystępny sposób opisuje tajemniczy świat grzybów. Misterne ilustracje pomagają dziecku w zrozumieniu opisywanych zagadnień. Z książki dziecko dowie się między innymi, w jaki sposób zawdzięczamy grzybom odkrycie antybiotyków i jaki mają one wpływ na powstawanie kawy czy czekolady.