Hit enter after type your search item

Jak zrobić domowe drożdże, szybko i tanio. 3 przepisy.

/
/
/
7 Views

Być może eksperymentowaliście z wypiekiem własnego, cudownie pysznego i pachnącego chleba. Wadą długoterminowego przygotowywania i wypieku chleba jest posiadanie pod ręką świeżych drożdży. Średnia data przydatności drożdży do spożycia to 2 lata. Po otwarciu muszą być w chłodnym i suchym miejscu. W lodówce drożdże mogą pozostać dobre nawet do 4 miesięcy, a w zamrażarce przez 6 miesięcy.

Czasami zdarza się sukces przy użyciu starszych drożdży, ale najważniejsze jest to, że drożdże kupowane w sklepie są krótkoterminowe. Jeśli masz drożdże ze sklepu, przechowywane dłużej niż wymienione powyżej ramy czasowe, wykonaj poniższe kroki aby sprawdzić, czy nadal są zdatne do użycia. Drożdże które nie są już aktywne należy wyrzucić.

Jak aktywować drożdże

1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody. Najskuteczniejsza jest temperatura między 40 a 45 stopni celsjusza. Jedynym sposobem, aby naprawdę mieć pewność co do temperatury, jest użycie termometru. W razie wątpliwości woda z kranu powinna być ciepła, ale NIE gorąca w dotyku.

Wymieszaj suche drożdże, po jednym 1/4 uncji. opakowanie (7g) lub 2 1/4 łyżeczki drożdży granulowanych. Większość ludzi twierdzi, że drożdże należy najpierw doprowadzić do temperatury pokojowej, ale ja zawsze miałem szczęście, gdy używałem ich prosto z zamrażarki.

Drożdże „obudzą się” i zaczną rosnąć w ciągu zaledwie trzech lub czterech minut. Po dziesięciu minutach powierzchnia twojej mieszanki drożdżowo-wodnej powinna mieć spieniony wierzch. Jeśli tak, to gratulacje! Masz aktywne drożdże! Powinne być użyte natychmiast. Większość przepisów uwzględnia wodę potrzebną do wytworzenia drożdży, ale jeśli tak nie jest, odejmij 1/2 szklanki płynu od przepisu.

Dobrym sposobem na stwierdzenie, czy drożdże wystarczająco urosły, jest użycie szklanki. Jeśli pianka drożdżowa osiągnie górną krawędź, mogą już zostać dodane do mąki. Jeśli drożdże nie rosną odpowiednio, nie nadają się do pieczenia. Najlepiej wyrzucić resztę tej partii, bo już się do niczego nie przydadzą – są martwe.

Dowiedz się, jak zrobić własne drożdże

Jeśli nie możesz dostać się do sklepu spożywczego albo wszystkie zapasy są wyczerpane i nigdzie nie możesz kupić drożdży, jaka jest alternatywa? Spróbuj wyhodować własne drożdże! Oto kilka metod, które powinny pasować do większości potrzeb i poziomów umiejętności. W zależności od dostępności wymienionych poniżej składników, wybierz ten, który najlepiej pasuje do Ciebie i osobistego zapasu.

Rodzynki / Drożdże Owocowe

Składniki

  • Czysty szklany słoik. (0.7 litra lub większy) Wysterylizuj w gorącej wodzie i pozostaw do wyschnięcia.
  • Woda. Czysta, filtrowana lub butelkowana będzie dobra. Można użyć wody z kranu, w zależności od jej jakości. Uwaga: Zbyt dużo chloru w wodzie lub zbyt zasadowa woda może zabić drożdże.
  • Rodzynki lub inne owoce. Większość owoców ma na skórce ślady drożdży. Pamiętaj, że możesz nie uzyskać tak dobrych rezultatów z owocami, które zostały umyte i nawoskowane, tak jak np. jabłka ze sklepu.

Instrukcje

  • Umieść w słoiku od trzech do czterech łyżek rodzynek. Dodanie kilku łyżek miodu lub cukru ułatwi proces fermentacji.
  • Napełnij słoik wodą do ¾. Połóż pokrywkę na słoiku. NIE dokręcaj pokrywy – będziesz chciał wypuścić trochę powietrza.
  • Umieść słoik w stałej temperaturze pokojowej. Nie pozwól, aby słoik ostygł. To zabije drożdże i zatrzyma proces.
  • Mieszaj co najmniej raz dziennie przez trzy do czterech dni.
  • Kiedy na wierzchu tworzą się bąbelki i czujesz zapach przypominający wino, to znaczy że masz drożdże. Rodzynki lub owoce powinny unosić się na wodzie.
  • Umieść nowe drożdże w lodówce.

Drożdże z Zakwasu Zbożowego

Drożdże są już obecne na ziarnie. Wszystko, co musisz zrobić, to pielęgnować go w sposób podobny do powyższych instrukcji. Oto podstawowy przepis na zakwas.

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 szklanka czystej, ciepłej wody
  • 1 sterylny słoik z gazą lub pokrywką

Instrukcje

  • Wymieszaj mąkę z ciepłą wodą i trzymaj w temperaturze pokojowej.
  • Po kilku dniach zacier zacznie bulgotać i zacznie rosnąć.
  • Przechowuj starter w lodówce. Używaj jak każdego zakwasu.

Drożdże z Ziemniaków

Skrobia w ziemniakach sprawia, że ​​jest to kolejny główny kandydat do produkcji drożdży.

Składniki

  • 1 nieobrany ziemniak średniej wielkości
  • 4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • słoik litrowy

Instrukcje

  • Opłucz ziemniaka aby usunąć brud, ale nie szoruj go zbyt mocno.
  • Pokrój na kawałki a następnie ugotuj tak, aby był miękki.
  • Odcedź ziemniaka, ale nie wylewaj wody.
  • Zetrzyj ziemniaka, dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru.
  • Pozostaw zacier do ostygnięcia, aż osiągnie temperaturę pokojową.
  • Dodaj wodę do zacieru ziemniaczanego, aż cała mieszanka będzie miała około 1 litra.
  • Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce i pozwól mu fermentować przez kilka dni.

Karmienie startera

Kiedy już stworzysz własne drożdże, musisz je regularnie „karmić”. Oznacza to dodanie do mieszanki 1 szklanki mąki i 1 szklanki wody, aby drożdże mogły dalej rosnąć. Musisz karmić starter codziennie, jeśli ma temperaturę pokojową, lub co tydzień, jeśli jest w lodówce. Jeśli tego dnia nie pieczesz chleba, po karmieniu będziesz musiał również odlać jedną filiżankę startera, aby proporcje pozostały takie same. To ważny krok i może być świetnym motywatorem do regularnego pieczenia, aby żadna ciężka praca nie poszła na marne! Startery drożdżowe to jednak rzecz, której nie chcesz wyrzucać na kompost, ponieważ bakterie mogą wymknąć się spod kontroli i dać bardzo nieprzyjemne rezultaty.

Bez względu na wybraną metodę robienie własnych drożdży to umiejętność, która sięga tysięcy lat. Kontynuuj eksperymenty ze składnikami i proporcjami, aby znaleźć inne pomysły, metody i wskazówki. Zacznij ćwiczyć i daj znać o swoich rezultatach. Zapraszamy do dodawania własnych pomysłów i porad w sekcji komentarzy poniżej.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This div height required for enabling the sticky sidebar